dimarts, 2 de juny del 2015






 ENTRE EL CEL I LA TERRA
VALLDEMOSSA

El passat dijous 21 de maig, els alumnes de 3r i 4t de Diversificació i les professores, na Cati i n'Antònia,  vàrem anar d'excursió a Valldemossa.
L'objectiu d'aquesta excursió era conèixer el que va fer l'arxiduc Lluís Salvador d'Àustria per Mallorca i, també, descobrir aspectes de la vida de Ramón Llull.
També vàrem gaudir d'un paisatge molt bonic.
Partirem de l'institut amb el bus devers les 8:30, arribàrem a Valldemossa a les 9:30 apròximadament. El bus ens va deixar devora Ca Madò Pilla, allà ens esperava el nostre guia Joan Carles Palos.
Ca Madò Pilla

 Resultado de imagen de joan carles palos
El nostre guia Joan Carles Palos

Resultado de imagen de arxiduc lluis salvador
Arxiduc Lluís Salvador d'Àustria

Va néixer el 4 agost 1847 a Florència.
En 1915, va morir al castell de Brandais, a Àustria
El seu nom complet era seu Alteza Imperial i Reial el Serenísimo Senyor Arxiduc d'Àustria Lluís Salvador, Maria, Josep, Joan Baptista, diumenge, Raniero Ferran, Carles, Zenobio, Antonio d'Habsburg-Lorena i de Borbó.
En 1849, una revolució política va exiliar a la seva Família del Gran ducat.
L'Arxiduc contradient la tradició que li imposava la seva condició de noble, es va dedicar a l'estudi de llengües estrangeres, el dibuix, ciències naturals i geografia. Va ser un gran viatger, sobretot pel Mediterrani, fent nombrosos estudis sobre les seves illes, especialment sobre Mallorca.
La primera vegada que va arribar a Mallorca va ser en 1867 amb 20 anys, sota el pseudònim de Neudorf.

L'Arxiduc en visitar Mallorca s'enamora d'ella i els seus paisatges i es queda a viure comprant possessions, fent-se amb la propietat de gran part de la costa entre Valldemossa i Deià, on va manar construir i restaurar diverses residències, entre elles s'Estaca, Miramar i Son Marroig.

El més important des del punt de vista del senderisme és que va manar construir, repartits per les seves possessions, mes de quaranta miradors, tres capelles, una dotzena de merenderos i alguns refugis, tot això unit per una xarxa de camins que en l'actualitat, a tot i estar alguns molt deteriorats, constitueixen algunes de les rutes més boniques, com ara el camí de s'Arxiduc al Teix, o el camí que uneix s'Estaca amb la foradada.

Aquesta enorme infraestructura va manar fer-la només amb la intenció de poder passejar per les seves propietats per a gaudi seu, dels seus convidats i per a tothom, perquè eren d'accés lliure per exprés desig seu. Tant és així que va condicionar l'hostatgeria Ca madò L'esquirol (actualment l'hotel "El Encinar") on es donava aixopluc gratuït durant tres dies i una guia per als que volguessin visitar les seves terres. 

 
Torre de vigilància

El guia ens va explicar que sa torre de vigilància servia per alertar al poble dels pirates, de dia ho feien amb fum, i de nit amb foc.

Alzina

Resultado de imagen de mirador des tudons
Mirador des Tudons
D'es d'aquí es pot veure sa foradada.

Resultado de imagen de sa foradada
Sa foradada

Coll des caçadors

Resultado de imagen de ramon llull
Ramón Llull

Cova de Ramón Llull
 
Aquest era un lloc on podia pensar i estar tot sol.

Més endavant vàrem veure els antics forns de calç.

Forn de calç

D'es d'aquest mirador no es veia res, només l'espés bosc. Estava pensat perque els turistes seguessin i relaxar-se.

Resultado de imagen de pla de s'ullastre
Pla de s'Ullastre

Ermites velles

Resultado de imagen de puig des verger
Puig des Verger

Mirador de s'Hostatgeria

Aquí acaba l'excurció, esperàrem el bus i ens vàrem despedir del gran guia Joan Carles, de tornada cap a l'institut un parell d'alumnes aprofitàrem per dormir un poquet.

L'excursió em va agradar perque hi havia un clima agradable, ho vàrem passar bé i, també aprendèrem moltes coses.

Carlos Alberto Ulloa Carvajal









































1 comentari: